Pronađeni Zabranjeni Spisi Isusa Hrista..

Kopija heretičkog biblijskog teksta, za koji se tvrdi da opisuje razgovor između Isusa Hrista i njegovog brata Jakova, otkrivena je u svom najstarijem poznatom obliku.

Zabranjeni spis, nazvan “Prvo otkrivenje po Jakovu”, nije postao dio 27-tomnog Novog zavjeta, nastalog 367. godine, već je bio dio gnostičkih knjiga otkrivenih u Egiptu 1945. godine. Sve knjige su bile napisane na koptskom jeziku, iako je njihov originalni rukopis najvjerovatnije bio na grčkom.

– Nikada nismo sumnjali da su dijelovi “Prvog otkrivenja po Jakovu” na grčkom preživjeli do danas – ističe profesor Džefri Smit (Jeffrey Smith), sa Univerziteta Teksasa iz Ostina, koji je sa svojim kolegom Brentom Landauom (Brendt Landaw) spis pronašao u biblioteci “Nag Hamadi” na Univerzitetu u Oksfordu.

Tekst na grčkom, najvjerovatnije napisan u 5. ili 6. stoljeću, “je značajan zbog toga što ukazuje na to da su hrišćani, u to vrijeme, čitali i proučavali nekanonske spise mnogo prije nego što su ih crkveni oci proglasili jeretičkim” -rekao je Smit u izjavi za Njuzvik.

Tekst sadrži Isusova učenja kojima je podučavao brata Jakova, kao što su saznanja o raju, ali i o budućim događajim, među kojima je i Jakovljeva smrt.

Profesor Landau objašnjava da je tekst podijeljen na slogove, što je rijedak slučaj kod starih spisa. To naučnike navodi na zaključak da je spis korišćen za podučavanje čitanja i pisanja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *