PREMINUO POZNATI GLUMAC! KADA VIDITE RAZLOG SOKIRATI CETE SE

Proslavljeni glumac Ljubiša Samardžić, legenda jugoslovenske i srpske kinematografije, preminuo je u 81. godini, objavili su beogradski mediji.

Samardžić je preminuo nakon duge i teške bolesti, prenosi B92.

Rođen je 19. novembra 1936. godine u Skoplju u porodici rudara koji su radili u rudniku uglja Jelašnica kod Niške Banje.

Ljubiša Samardžić je studirao pravo, a potom je prešao na Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Debitovao je na filmu 1961. godine, gde je igrao u ostvarenju Igre na skelama.

Veoma brzo je stekao popularnost širom bivše Jugoslavije.

Rano je otkriven njegov talenat za glumu, i studirao je kod Bojana Stupice kao stipendista.

Šezdesetih godina prošlog vijeka, Samardžić je bio jedno od zaštitnih lica domaće kinematografije, i u karijeri je ukupno ostvario 130 uloga na velikom platnu i malim ekranima.

Nadimak “Smoki” dobio je zahvaljujući istoimenom liku kog je tumačio 1963. godine, u filmu Peščani grad.

Među zapaženijim ulogama su filmovi Bitka na Neretvi, Sutjeska, Bombaši, Ljubavni život Budimira Trajkovića, Lude godine, Rad na određeno vreme, Moj tata na određeno vreme, Nije lako sa muškarcima, Magareće godine, Ubistvo sa predumišljajem, Nataša.

U bogatoj televizijskoj karijeri igrao je u serijama Vruć vetar, Povratak otpisanih, Kuda idu divlje svinje, Bolji život, Policajac sa Petlovog brda, Jesen stiže, dunjo moja.

Posljednja uloga koju je ostvario bila je u seriji Miris kiše na Balkanu 2011. godine, koju je i režirao. Kao reditelj, debitovao je dramom o bombardovanju Nebeska udica, i zatim režirao filmove Nataša, Ledina, Konji vrani

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *